Checklist

Grenzeloze service als douane expediteur

Wanneer het gaat om douanezaken bestaat er een 'harde' grens tussen de Europese Unie en landen buiten de Europese Unie, b.v. ook het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Alle goederen die je importeert of exporteert door de douane worden in- of uitgeklaard. Dat maakt het werk er niet eenvoudiger op, het is verstandig actie te ondernemen om er zeker van te zijn dat je zonder problemen het product van of naar de Europese Unie kunt importeren of exporteren. Veel kan je zelf eenvoudig regelen en/of dat heb je gedaan. Maar weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht?

EORI-nummer

Het Economic Operators’ Registration and Identification number is noodzakelijk voor de identificatie van bedrijven en voor de belastingregistratie. Wie zaken doet met landen buiten de Europese Unie, en dus ook met het Verenigd Koninkrijk, heeft een EORI-nummer nodig. Hiermee kan je douanesimplificaties aanvragen voor een eenvoudiger douaneproces. Zonder EORI-nummer worden goederen niet ingeklaard en worden ze vastgehouden tot de documenten zijn ingediend. Dit leidt tot vertraging en extra kosten.

Heb jij al een EORI-nummer?

Ja, dit is geregeld

Neelees verder

Heb je klanten of toeleveranciers buiten de Europese Unie ? Vraag dan een EORI-nummer aan om vertraging op het laatste moment te voorkomen. Doe dit via deze linkVul het aanvraagformulier op je computer in, dan gaat de verwerking ervan meestal sneller.

Goederencodes

De Harmonized System (HS)-code is de internationaal erkende goederencode die de verzonden goederen identificeert. Door goederencodes te vermelden in je douaneaangifte weet de douane welke producten jouw im- of exportzending bevat. Ook weet de douane in het bestemmingsland door de goederencode hoeveel invoerrechten en andere invoerbelastingen zij moet heffen op het importproduct. 

Ken je de goederencode van jouw product(en)?

Ja, ik heb ze op een rijtje staan

Neelees verder

Wie van plan is om buiten de Europese Unie zaken te doen of dit al doet, doet er verstandig aan een overzicht te hebben van de producten waar het om gaat. De goederencodes die bij jouw product(en) horen kunt je in eerste instantie opvragen bij je leveranciers, informatie over HS-codes vind je hier, codes zoeken of verifiëren kan via deze linkNeemt gerust contact met ons op voor ondersteuning.

BTW

Wie goederen importeert uit een niet-EU-land, moet BTW betalen. Dat gebeurt normaal gesproken bij de douane, maar dat hoeft niet. Met een artikel 23 vergunning kan de BTW bij import worden aangegeven in de (reguliere) BTW-aangifte. Vanwege het feit dat deze BTW in de regel valt af te schrijven als vooraftrek, hoef je in principe niets te betalen.

Heb jij al een artikel 23 vergunning aangevraagd?

Ja, ik heb dit goed geregeld

Neelees verder

Een vergunning artikel 23 dient schriftelijk te worden aangevraagd bij het belastingkantoor. Een antwoord op je verzoek kan maximaal acht weken duren. Wacht dus niet langer en vraag snel een artikel 23 vergunning aan.

Aanvullende licenties of certificeringen

Een product wellicht aanvullende licenties of certificeringen nodig. Bij licenties kan dit gaan om militaire goederen of dual use goederen, producten waarvan je er misschien niet eens bij stil staat dat ze ook voor militaire toepassingen kunnen worden gebruikt. Goederen die onder handelsovereenkomsten vallen, zoals de Overeenkomst van Washington of het Kimberley-proces kunnen ook een nieuwe licentie nodig hebben. Dat geldt ook voor Cites-documentatie voor bedrijven die van plan zijn bedreigde diersoorten te vervoeren.

Voor goederen die tijdelijk worden geëxporteerd en geïmporteerd, is wellicht een ATA-carnet vereist om douanerechten te vermijden. Certificaten van oorsprong kunnen vereist zijn in het land van bestemming.

Kunnen jouw producten zomaar de grens passeren?

Ja, ik ben hiervan op de hoogte

Neelees verder

Ben je er niet zeker van dat jouw producten zonder aanvullende licenties of certificeringen de grens mogen passeren? Kijk dan even hier of vraag de medewerkers van Van Kommer Customs om advies.

Exportcontroles

Import en export van bepaalde goederen mag niet zonder toestemming gebeuren. Dat kan gaan om militaire goederen, maar ook om producten die voor civiele toepassingen zijn gemaakt, maar tevens voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt. Volgens de Nederlandse regering vormen deze dual-use goederen ongeveer 10% van de totale export uit Europa en 1% van de totale Nederlandse export. Ook antiek en enkele andere goederen kunnen met exportcontroles te maken krijgen.

Weet jij of je met exportcontroles te maken krijgt?

Ja, ik ben overal op voorbereid

Neelees verder

Materialen, chemicaliën en elektronica. Het zijn enkele veel voorkomende producten op de lijst van goederen die onder het controleregime vallen. Weest goed voorbereid en check hier of jouw product onder de noemer dual-use goederen valt.

Van Kommer Customs

Er verandert veel voor iedereen die zaken doet met een niet-EU land. Hiermee kun je rekening houden, maar eenvoudig is dat niet. Bij Van Kommer Customs houden we er niet van om te wachten tot er een probleem ontstaat. Problemen kunnen worden voorkomen door nu de juiste maatregelen te treffen. Wij zijn goed voorbereid.

Maar ben jij echt goed voorbereid?

Jalees verder

Heb je alle punten in deze checklist met ‘ja’ aan kunnen vinken? Dan ben je goed voorbereid op de douaneformaliteiten die op je pad kunnen komen. Bij Van Kommer Customs volgen we de ontwikkelingen op de voet en hebben we de kennis van zaken om een deskundig advies te kunnen geven. Neem hier contact met ons op voor een passend advies.

Neelees verder

Heb je soms ‘nee’ moeten aanvinken? Dan is er nog geen reden tot paniek, maar het moment is nu wel aangebroken om actie te ondernemen. Hou je je liever met andere zaken bezig of wil je zeker weten dat alles goed gaat? Neem dan contact op met Van Kommer Customs. Dan zorgen we ervoor dat alles voor jouw bedrijf zo soepel mogelijk verloopt.

Informatie opvragen?

Stuur bericht  +31-(0)33-254 2525

informatie opvragen?

Stuur bericht +31-(0)33-254 2550